dinsdag 25 juni 2013

Brieven aan mijn 'ongelovige' kinderen, Brief 10

Lieve kinderen.

Ik heb jullie nu bijna tien brieven geschreven. Tijd voor een time out. Deze keer dus geen verhaal, maar ik heb bij de verhalen die ik vertelde, een afbeelding gezocht van bv. een schilderij. Een soort van herhaling dus. Daar gaan we.


 Allereerst een schilderij van de schepping. Als een soort Wodan vliegt God over de aarde en schept de vogels en de vissen.
Een schilderij van Tintoretto uit Italië, plm. 1550. Alles heel beeldend voorgesteld.


De beroemde handen in de Sixtijnse Kapel, met rechts de reikende hand van God en links die van Adam.
Michelangelo dus.
Ik had het vroeger net als veel vrienden als poster in mijn kamer hangen, maar ik had geen flauw idee wat het voorstelde, alleen dat het mij mateloos intrigeerde.



Vervolgens een beroemd schilderij van Cranach, plm 1500, Adam en Eva. Twee bijna blote mensen, zij met de aangegeten appel in haar hand, hij wijst met zijn vinger naar zijn appel en kijkt naar de slang, die vanuit de boom geniepig toekijkt. De boom in het midden heeft iets van de verticale stam van het kruis van Jezus.
Let op de vijgenblaadjes.





 Deze afbeelding van Kaïn en Abel wil ik jullie niet onthouden. Het is een mooi voorbeeld van hoe het verhaal meestal wordt uitgelegd. Heel zwart-wit. Kaïn kijkt nors en kwaad en heeft in zijn hoofd slechte gedachten, maar de vrome en gelovige Abel knielt in gebed tot God. Hij is de eerste martelaar om het geloof! Deze letterlijke manier van voorstellen noemen we wel een typisch zondagsschoolgeloof.


Nog een mooi voorbeeld van hoe het zondvloedverhaal vaak wordt weergegeven. Na de vloed een lieflijk landschap, terwijl het toch een gruwelijke aanblik moet zijn geweest, die verwoeste aarde.






Het bekende schilderij van Pieter Breugel de Oude, De toren van Babel, ca. 1556. Zeer beeldbepalend, maar volstrekt naast de werkelijkheid.


In de Dom te Florence een afbeelding van de hemelvaart door ene Luca della Robbia, 1400 – 1482. Klopt dus niet met het bijbelverhaal, maar dat geeft niet. Let op dat hier twaalf mensen, zijn twaalf leerlingen knielend n aanbidding zijn afgebeeld. Wel mooi dat Jezus hier niet als een raket omhoog schiet. Maar als je goed kijkt zweeft hij al wel een beetje. Het lijkt er op of daar rechts iemand nog een slip van zijn kleed vasthoudt. Hij mag niet weg...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten